Om Sikkerhet på norsk

Sikkerhet på norsk er et egeninitiert prosjekt for å kartlegge norsk sikkerhetsdiskurs, med fokus på nasjonal sikkerhet. Formålet er først og fremst egen kompetanseutvikling, men jeg håper også kortstudiene kan bidra til å øke nasjonal sikkerhetsforståelse. Kortstudiene er utarbeidet uten tilknytning til en forskning- eller utdanningsinstitusjon, og ingen av dem er sendt inn til vitenskapelige fagfellevurderte tidsskrifter. Jeg oppfordrer derfor til kritisk lesing, men jeg tilstreber å overholde samfunnsvitenskapelige retningslinjer. Ikke nøl med å ta kontakt eller legge igjen en kommentar om du har faglige innvendinger eller spørsmål. I kronikker tilstreber jeg også høy grad av etterrettelighet, men tar forbehold om at jeg der kan være noe mer normativ.

Om meg

Jeg, Johannes Ødegård, har flere års erfaring fra operative avdelinger i Forsvaret, befalsutdanning og offisersutdanning fra Krigsskolen, en bachelorgrad fra fakultet for samfunnsvitenskap ved NORD universitet og en mastergrad i MSc Global Crime, Justice & Security fra University of Edinburgh. Nå jobber jeg som seniorrådgiver i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). Innlegg på denne nettsiden står for min egen regning.

Kronologi i kortstudiene

Kortstudiene er utarbeidet etter samfunnsvitenskapelige metoder, men kunne fortjent noe mer bearbeiding på både form og innhold. Av pragmatiske hensyn velger jeg likevel å gjøre dem tilgjengelige her i sin nåværende form, fremfor å bruke mer tid på redigering og bearbeidelse. Målet med kortstudiene er primært å dele idéer og gi ny innsikt i mindre, avgrensede temaer. Det er en form for kronologi hvor de ulike kortstudiene bygger på hverandre, i rekkefølgen som listet opp under.

1. Bruken av safety og security i NOU-er (1994 – 2024)

Denne kortstudien danner utgangspunktet for prosjektet. Den kartlegger den norske sikkerhetsdiskursen og belyser behovet for mer forskning på angrepssikkerhet og nasjonal sikkerhet.

På en del områder, så som fagkunnskap om «security» i næringsliv og forvaltning, er høyere akademisk kompetanse nesten fraværende, og følgelig mangler også grunnlaget for å etablere mer avanserte utdanningstilbud på området (NOU 2000: 24, s. 291).

2. Safety vs. security – en litteraturstudie

Denne litteraturstudien bidrar til å avklare forholdet mellom security og safety, med den hensikt å etablere et grunnlag for å finne norske avløserord til begrepene.

Litteraturgjennomgangen har identifisert at det er flytende overganger mellom begrepene, men at det både i norsk og internasjonal sikkerhetsdiskurs er etablert definisjoner som tar utgangspunkt i den forårsakende parts intensjon. Security er avgrenset til aktører med intensjon, mens safety er avgrenset til hendelser forårsaket uten intensjon.

3. Angrepssikring

I forbindelse med kartleggingen av fagfeltet kom jeg over et innlegg fra Roy Stranden1Leder av arbeidsgruppen for NS 5830-serien, og gjesteforsker ved Institutt for forsvarsstudier på hans nettside. Der drøfter han anvendelsen av forebyggende sikkerhet som et avløserord for security. I kortstudien utreder jeg muligheten for å etablere et begrepsapparat som i større grad er i tråd med allmennspråket, og tar utgangspunkt i begrepene angrep og ulykke.

Begrepene angrepssikkerhet, angrepssikring, ulykkessikkerhet og ulykkessikring fremstår som funksjonelle norske avløserord for security og safety. For mindre alvorlige saker fremstår begrepet angrep noe overdimensjonert, men anvendelig.

4. Sikkerhet og risiko – en begrepsanalyse

I begrepsanalysen redegjør jeg for opphavet til begrepene sikkerhet og risiko, samt hva begrepene har blitt brukt til å uttrykke. Formålet er å etablere en tilstrekkelig begrepsforståelse til å kunne utarbeide en ontologi for sikkerhet.

5. Sikkerhetens ontologi

I denne kortstudien utarbeider jeg en generell modell for sikkerhet. Teorien tar utgangspunkt i blant annet Manunta (1997), poststrukturalistisk diskursteori og sikkerhetiseringsteori. Formålet er å identifisere hvilke bestanddeler som utgjør sikkerhet, for på den måten å legge til rette for en metode for å måle og redusere angrepsrisiko.

Kommende artikler

Med et begrepsapparat etablert for å utforske fagfeltet angrepssikkerhet, samt en kunnskapsteoretisk forståelse for sikkerhet og risiko, vil de kommende artiklene drøfte og utrede ulike måter å måle og redusere risiko på.

Sist oppdatert: 26.10.2024